Szenvedély?! Betegség?! I. rész

Fiataloknak

Ebben a rövid ismertetőben bemutatjuk Neked:

– azokat a kockázati tényezőkkel, amelyek Téged, vagy barátaidat a
devianciák (droghasználat, bűnelkövetés stb) felé sodorhatják.
– bemutatjuk milyen hatással van rád, vagy barátaidra, ha belesodródik,
vagy választja a deviancia valamelyik formáját.
– elmondjuk, mit tehetsz ezek ellen!

A kockázati tényezők:

Biztos Te is tapasztalod, hogy nem mindegy, hogy melyik középiskolába jársz/jártál, mert ez meghatározza/meghatározta a továbbtanulási esélyeidet

Biztos Te is tapasztalod, hogy egyre nehezebb eldönteni, hogy „mi legyél, ha nagy leszel”. Mi lesz az, amiből meg is tudsz élni, ami biztosítja céljaid megvalósulását.

Biztos Te is tapasztalod, hogy nem mindegy, hogy szüleid hogyan, milyen mértékben képesek Neked segíteni. (támogatnak a céljaidban, fizetnek különórákat, biztosítanak számítógépet és internet kapcsolatot, vesznek szép ruhákat stb. – vagy nem.

Biztos Te is tapasztalod a környezetedben, hogy vannak olyan családokból érkező fiatalok, akik iskolai teljesítménye azért rosszabb, mert a szülei nem tudják őt támogatni, segíteni.

Biztos Te is tapasztalod, hogy sokan vannak a kortársaid között, akiknek a jövője bizonytalanabb, vagy egyenesen esélytelenebb, mint a jobb körülmények közül érkezőknek.

Biztos Te is tapasztalod, hogy vannak olyan helyzetek, amikor „ciki” nem-et mondani a többieknek. Ha többen vagytok, akik nem értenek egyet, akkor könnyebb képviselni a véleményedet.

A drogok és tiltott szerek fogyasztása Magyarországon a rendszerváltást követően jól érzékelhetően növekedésnek indult.

A kamaszkor sok nehézséggel állít szembe. Sok felelősséged van, de sok dolog van amihez „még kicsi vagy”. A párkapcsolatok is bonyolítják a helyzetedet. El kellene érni, hogy a szüleid partnerként nézzenek rád, és ne nézzenek már gyereknek. Teljesíteni kell az iskolában, különben „nem lesz belőled semmi”.

Hát…..nem könnyű…..

Mi van, ha Rád, vagy a környezetedből valakire hatnak a kockázati tényezők, és valamilyen deviánsviselkedést választ?

–      Eltűnnek a valódi barátok. Aki el akar érni valamit az életben, annak sok az elfoglaltsága és nem kockáztat. Ők lemaradoznak. Maradnak azok, akik a kábulatot, bulit, vagy a könnyű (?) pénzszerzést választották. Vagyis NEM TÉGED választanak, hanem egy helyettesítő viselkedést. És ez az egyedül fontos dolog az életükben.

–      Elvész a szülők, tanárok bizalma. Elvész a támogatás lehetősége. Nő a konfliktusos helyzetek száma. Ez kialakíthat egy örvényt. Csak azért is olyat tesz, hogy bosszantsa azokat, akik nem értik meg, és növeli a környezet (szülők, barátok, tanárok stb.) ellenérzését vele szemben.

–      Elhanyagolja azokat a dolgokat, amik segítenék a jövőjének pozitív alakulását. Nem tanul, nem sportol, nem jár össze a régi barátokkal, nem ápolja a kapcsolatot szüleivel sem.

–      Állandóan fáradt, vagy kompenzál a viselkedésével. Vagánynak próbál látszani. Ez a környezete számára visszatetsző lehet.

–      Elmagányosodik. A felületes kapcsolatok, a drog vagy a pénz nem igazi társ. Nem adnak tanácsot és nem segítenek a bajban. Nem érdekli őket, hogy mi a bajod.

–      Kapcsolatba kerül a szociális ellátó rendszerrel, rosszabb esetben a büntetés végrehajtó rendszerrel. A droggal való visszaélés minden formája büntetendő. Az is, ha csak kipróbálod, az is, ha csak elfogadsz egy slukkot, vagy oda nyújtod a társadnak. Az iskolai hiányzásoknak szintén következményei vannak. Vagy a Gyermekjóléti Szolgálat hatókörébe kerül, és akkor a szülők is be vannak vonva a folyamatba, vagy a rendőrség látókörébe.

–      Romlik az egészségi állapota. Mind szellemileg, mind fizikailag leépítenek mind a tiltott (marihuána, speed, extasy, LSD, heroin stb.), mind a legális (cigaretta, alkohol stb.) drogok. Vannak, amelyek rövidtávon is látványosan rombolják a szervezetet, és vannak, amelyek lassan ölnek. De nagyon fontos, hogy mind lerövidíti az életet, és addig is rontja az életminőséget!

Ami segíthet:

–      Reális önismeret, önértékelés

Erre akkor is szert tehetsz, ha sok szabadidős és iskolai helyzetben megfigyeled magad. Figyeled, hogy mit csinálsz könnyen, milyen viselkedésed sikeres.

Az is segít, ha sokat beszélgetsz a barátaiddal, és megosztjátok a tapasztalataitokat egymással, olyan élethelyzetekről, amelyek nehézséget jelentenek számodra.

Abból is sokat tanulhatsz, ha vállalod a kihívásokat (verseny, idegen közösségbe való beilleszkedés, extrém sportok, tanulmányi kihívások, szereplés sok ember előtt stb.). Ilyen helyzetekben olyan oldalad is kirajzolódik, amelyek hétköznapi helyzetekben rejtve maradnak.

Az is sikeres megoldás, ha jelentkezel önismereti célú csoportba, ahol szakember vezetésével juthatsz közelebb önmagadhoz.

Hatékony társadalmi készségek (kapcsolatépítés, kommunikáció, problémamegoldó képesség stb.)

Ezek a képességek közösségben mutatkoznak meg, és ott is fejleszthetőek.

Sikeres lehet, ha az iskolában több közösségnek a tagja vagy (DÖK, szakkör, önszerveződő közösségek). Ilyen közösségekben mindig akad olyan helyzet, ahol kell a kreatív problémakezelés, akadnak konfliktusok, be kell mutatni ötleteket. Ilyen helyzetekben tudod alakítani ezeket a képességeidet, vagy tudsz megélni sikerélményeket. Ezek nagyon kellemes élmények, amelyek növelik az önbizalmadat is.

– Egy befogadó közösség tagjának lenni. Az egyén igazán a saját moralitását nem a törvényhez méri, hanem a többi emberhez. Vagyis úgy tudod alakítani a saját elképzelésedet a jóról és rosszról, a világról, ha van olyan közösség, ahol ütköztetheted a nézeteidet, ahol visszajelzik neked a tetteid következményeit.

A baráti társaságodat is alakíthatod ilyenné. Indíts beszélgetéseket, kérd ki a véleményüket, és mondd el Te is a meglátásaidat. Arra érdemes odafigyelni, hogy nem biztos, hogy mindig neked van igazad. De ha a véleményedet mondod el, abból épülhetnek a többiek, és ha ők is lemondják, néha ellentétes, véleményüket, az számodra is tanulságos.

– Az ismeretszerzéssel kapcsolatos tudás és készség

Fontos, hogy használd a képességeidet, és az érdeklődésednek megfelelően alakítsd a szabadidőd. Nem csak az iskolában lehet tudásra szert tenni. Az iskola és az ott kapott pozitív élmények persze nagyon fontosak. De itt többről van szó. A könyvek, filmek, múzeumok, kirándulások, klubok mind-mind szélesítik a látókörödet, növelik a kíváncsiságod, és motiválnak a minél több tudás, tapasztalat megszerzésére. Ezek segítik az önmegvalósításodat.

Óvó és biztonságot nyújtó családi kapcsolatok

A családi kapcsolatok a legalapvetőbbek, de nem mindig egyszerű a szülőkkel sem. Segíthet a szülőkkel való jó kapcsolat megtartásában, vagy újra kialakításában, ha néha megpróbálsz az ő fejükkel gondolkodni. Sokszor csak jót akarnak, de úgy kommunikálnak, mintha haragudnának.

A vitás helyzetekben segíthet, ha visszamondod nekik, hogy ők milyen álláspontot képviselnek. Ezzel jelzed, hogy érted, sőt megérted őket. Ez még nem kell, hogy azt is jelentse, hogy egyet is értesz velük. Vitás helyzetben érvelj, és reagálj az ő aggodalmaikra. Ne légy ingerült, és ne bántsd meg őket a szavaiddal. Ülj le velük gyakrabban beszélgetni. Osztd meg ami veled történik, és érdeklődj az ő napjuk felől.

Egy gyerek üzenete a szüleihez

Add nekem az idődet!

  1. Higgy nekem, bízz bennem!
  2. Szeress és hagyd, hogy szeresselek! Szeress akkor is, ha rossz vagyok!
  3. Bocsáss meg nekem! Fejezd ki megértésedet, ha tévedek!
  4. Ne vegyél nekem olyan dolgokat, amelyekre valamikor te hiába vágytál!
  5. Kérdezd meg, úgy igazából, hogy mi történt az iskolában! És figyelj arra, amit mondok ilyenkor!
  6. Büntess meg, ha rosszat teszek! A büntetés után viszont bocsáss meg!
  7. Figyelj rám, ha szeretnék megbeszélni veled valamit!
  8. Erősíts meg abban, hogy szeretni fogsz, bármi történjen is!
  9. Taníts meg engem is a szeretet képességére!

Elnézést, ehhez a bejegyzéshez jelenleg nem lehet hozzászólni.