portfólió

2012. Családokért – Érted! Szülői készségfejlesztő program

A családok életének több olyan pontja van, amikor újra kell gondolni az addig érvényes viszonyokat, szabályokat, családi szerepeket. Ilyen időszak az is, amikor kamaszkorba lép a család gyermeke. Általában nehézség ez az időszak a szülőknek. A kamasz gyermek több önállóságot, partnerséget, bizalmat, magánéletet igényel. A szülők pedig több aggodalmat, bizonytalanságot élnek át. A kettőt összeegyeztetni nem egyszerű.

Az alapítványunk 2012-ben szülői hatékonyság programsorozatot valósított meg. A programot támogatta az NCSSZI. A program címe: Családokért – Érted! Szülői készségfejlesztő program. A program 800 000 ft támogatással valósult meg. A program elemei: szülőcsoport, egyéni tanácsadás, előadássorozat:

–          Előadások:

Kettő előadás a kamaszt nevelő család sajátosságairól, nehézségeiről, feladatairól. Gondolatébresztő a programsorozat további elemeihez.

–          Fórumok:

Szociális szakemberek vezetése mellett a kamasz fiatalt nevelő családok megoszthatták problémáikat, tapasztalataikat, megoldásaikat a gyermek nevelésével kapcsolatban és a családi szerepek, feladatok átalakulásával kapcsolatosan.

–          Egyéni beszélgetések:

Szociális szakemberek lehetőséget biztosítottak az érdeklődő szülőknek, hogy egyénileg osszák meg kérdéseiket és keressenek választ a kamaszt nevelő családok életében megjelenő változásokkal kapcsolatosan, a gyermekneveléssel kapcsolatban. (Leggyakoribb témák: iskolai teljesítés, szerhasználat, válás hatása a gyermekre, a fiatal viselkedésének értelmezése és a helyes szülői reakciók a “lázadásra”)

Similar Posts